Freidenrich Center for Translational Research

Sustainability

At this early stage, Stanford is committed to achieving or exceeding a rating comparable to the LEED Silver rating. By thoughtful planning, the design team will integrate sustainable building systems and strategies into the project through material selection, engineering systems and site development techniques.

The new Jill and John Freidenrich Center for Translational Research (FCTR) building is planned to be approximately 31.5% more energy efficient than ASHRAE Energy Standards. Many conservation measures will be utilized to achieve this efficiency. Additionally, efficient integrated building systems and other conservation measures will both reduce carbon emissions and save energy costs.

The project will focus on reducing site water runoff and energy efficiency in the building. The site will be designed to minimize the impact of stormwater run-off through bioswales and bioretention areas. Site and building improvements, including reflective paving and roofing materials, will be selected to reduce the heat-island effects caused by the aggregation of building materials on the site.

The project is committed to recycling as much material on-site as is possible and in the event that material cannot be re-used it will be transported to local salvage and recycling plants. Given the nature of this project, the team has set a target to recycle or reuse 75% of the total construction debris. The construction of the FCTR building will incorporate some of the materials from the demolition of the current building. Trees will be salvaged when possible or relocated to and from other parts of the University.

The landscape will be developed to create meeting places, play areas for children, and serve as a retreat, both visually and physically for faculty, staff, and visitors. These spaces will continue to encourage collaboration and innovation of the University research community.

Good indoor air quality, thermal comfort, and good acoustic qualities are priorities for this building; these features will have a positive effect on behavioral patterns and health for the staff and the public. Day-lighting and outdoor views for the space are priorities that will enhance the success of the Center. By planning and designing the project thoughtfully, the team will create a healthy building that educates about sustainability through its development and reinforces the desire of the program to result in research that prolongs the quality of life.

The campus and the design team are fully committed to meeting their respective sustainability goals. In addition to these programs, the School of Medicine plans to manage and operate the building in a manner that reduces waste, recycles materials and reuses material where possible.

Footer Links: